/ Leia 6-9 månader /

Uppföljning av sömnexperimentet

Ja vi har nu haft några orutinerade dagar då sömnen sett ut som följande:
 
Första dagen skulle jag hålla smulan vaken till efter lunchen intagits (i vanliga fall sover hon 8:30-10:00 och 13:30-15:00 på ett ungefär), klockan 09:30 somnade hon i princip hängandes över bygeln i vagnen. Jag fick då se mig som besegrad och hon fick lägga sig att sova en halvtimme tills vi kom hem (hon vaknar alltid så fort vi kommer innanför porten). På eftermiddagen blev det således en tvångssövning men eftersom hon totalt sett sovit mindre på dagen än normalt så blev natten helt okej, matpaus ingick dock.
 
Andra dagen blev det samma visa med två korta sovpauser, båda i vagnen denna dag.
 
Tredje dagen höll hon sig vaken tills efter lunch men vaknade igen bara 40 minuter efter hon somnat och var alltså INTE färdigvilad utan trött och gnällig. Bara att ge sig ut på promenad för att slippa gnället, till saken hörde att jag under morgonen redan traskat i cirka 1,5 timme = trött i benen. Men det blev en repa ner på stan för att glo runt lite, och efter tre timmar och med endast 5 minuter kvar till dörren slocknade smulan åter igen sittandes i vagnen. Jag passade på att köpa en glass och sätta mig på en bänk för att vila skallen och benen lite. Hon sov alltså ytterligare 30 minuter på eftermiddagen. Även denna natt blev bra och första nattuppvaket dröjde ända till 04:30, sedan sov vi vidare till klockan 06:30.
 
Idag höll vi oss sysselsatta med bland annat öppna förskolan under förmiddagen, allt gick enligt planen och smulan somnade i sin säng klockan tolv efter intagen lunch. Hon passade då på att riva av två hela timmar i ett svep och har sedan varit pigg och glad under resten av dagen (förutom sista timmen då hon av nån anledning vägrade äta kvällsmat trots megahungrig, efter intagen välling blev det dock bättre). Hon somnade i sin säng som vanligt klockan sju och där är vi nu.
 
Imorgon blir det till att åka lite bil och gå på kalas så det blir nog lite kackigt med rutinerna då, men sen är det på't igen bara. Jag börjar dock känna hopp inför framtiden då nattsömnen förbättrats sedan hon fått sova mindre dagtid, vi får helt enkelt se hur den nya rutinen fortsätter att utveckla sig.
 
En utvilad smula i full färd med att knyta (upp) skosnören
 
/ Leia 6-9 månader /

Den ofrivilliga 5-minutersmetoden

Jag har personligen aldrig varit nåt "fan" av olika insomningsmetoder och har tyckt att 5-minutersmetoden verkar ganska grym. Det enda sättet att få våran lilla smula att somna på kvällarna har varit att hålla en hand på hennes sprattliga ben för att hon ska ligga stilla eftersom hon alltid haft grymt svårt att varva ner. Det är liksom "all in" som gäller varenda vaken sekund. Denna sortens nattning har på senare tid dock blivit svårare och svårare att genomföra då hon numera även ska öva sina kryp-skills i sängen och kämpar med alla krafter hon har för att rulla över på mage och så fort hon tagit sig till magläge så reser hon sig upp till sittande. Nu när man försöker hålla henne stilla för att hon ska somna så slutar det oftast i panikskrik = inte roligt nånstans för varken henne heller föräldrarna.
 
Den här veckan har jag slutligen fått nog av tvångsläggningar och helt enkelt lämnat henne en stund åt gången för att då och då gå in och lägga ner och klappa lite. Första gångerna var det ganska mycket gnäll och lite grin men inte samma hysteri som när hon inte får vända sig, men vips så somnar hon nu själv utan problem. Hon kryper runt lite i sängen först som hon vill och kan gnälla till lite då och då men sen lägger hon sig bara och somnar, oftast på tvären i fotändan av sängen. Såååå skönt! *jublar och dansar segerdansen*. Det här är nästan värt att fira, jag säger bara fram med glassen!
 
Nöjd och något sliten mamma
/

Finväder och folköl

Igår startades dagen så här...
 
 
Och avslutades så här...
 
 
Är ju skönt att man fortfarande blir ihågkommen när det vankas fest, en liten skara var vi bestående av kollegor från min avdelning som träffades för lite pizza och mingel. Blev lite som tonåren all over again när jag på vägen dit i all hast köpte med mig ett sexpack härligt rumstempererade folkisar som fick skumpa runt i cykelkorgen innan det var dags att smaka. Eftersom mina alkoholsmaklökar inte fått smaka så mycket alls sista ett och ett halvt året så fick jag dock endast i mig knappt en öl. Men det var riktigt trevligt att få träffa vännerna och snacka lite skit. Man märker dock att man lever i en bubbla när man träffar andra då man inte riktigt hänger med i snacket längre. Tyvärr fick det bli tidig hemgång för mig eftersom det är mitt i veckan och smulan ska upp tidigt dagen efter. Hon var dock otroligt snäll och sov till strax före sju, synd bara att mongokatten väckte oss både klockan fem och sex.
 
Nu ska jag försöka springa lite i tvättstugan i sällskap av barnet...